Fiverr freelance netwerk beoordeling: een wereld aan professionals gaat open

Door 0

Fiverr Freelance Services Marketplace

Fiverr heb ik in 2017 ontdekt op aanraden van mijn compagnon die veel in Azië zit. In Azië was Fiverr destijds een stuk groter en bekender. Toentertijd was ik op zoek naar vertalers, mensen die onze webshop naar het Deens, Zweeds, Fins, Pools, Roemeens, Spaans en Italiaans konden vertalen. Binnen no time had ik zeven native speakers gevonden en heb ik een testje uitgevoerd. De test heb ik door bevriende native speakers laten controleren, en direct daarna kon ik de hele opdracht laten uitvoeren. Binnen twee weken tijd was de gehele website gewoon in zeven talen vertaald. En voor een heel schappelijke prijs, waar we via een officiële vertaler een veelvoud van de investering kwijt waren geweest.

Sindsdien gebruik ik Fiverr regelmatig op allerlei gebieden, zoals CSS-aanpassingen, logo design, Facebook-banner ontwikkeling, brochure design en WordPress optimalisatie. Noem maar op. Ik heb duizenden euro’s uitgegeven aan allerlei kleine klussen en ik moet zeggen dat ik nauwelijks tegenvallers heb gehad. Ik ben tevreden en de freelancers zijn tevreden, dat is een duidelijke win-win situatie (nou ja, een win-win-win situatie, want ik denk dat de oprichters van Fiverr heel erg tevreden zijn). Op deze manier heb ik een netwerk van vaste freelancers bij wie ik regelmatig aanklop als ik iets nodig heb. Ik weet waar ik moet zijn als ik een logo nodig heb, als ik een vertaling moet doen of als ik een aanpassing aan mijn stylesheet wil doen.

Op deze manier heb ik een netwerk van vaste freelancers bij wie ik regelmatig aanklop als ik iets nodig heb.

Freelance diensten inkopen via Fiverr

Het inkopen van diensten gaat heel eenvoudig. Je maakt, al dan niet via je Facebook account, een nieuw Fiverr-account aan, en je koppelt deze aan je PayPal account voor de betalingen. Je zoekt vervolgens de dienst die je zoekt via de zoekbalk of via het navigtiemenu. Zo maak ik heel veel gebruik van de hoofdcategorieën Graphics & Design, Digital Marketing en Writing & Translation. Bij Digital Marketing kom je dan vervolgens bijvoorbeeld uit bij SEO, E-mail Marketing of Social Media Marketing. Maar dan? Hoe selecteer je een serieus iemand die je kan helpen. Ik heb daar een bepaalde methode voor gevolgd om een geschikt iemand te vinden.

In de eerste plaats hebben freelancers een ranking. Er zijn ‘normale’ sellers, Level One Sellers, Level Two Sellers en Top Rated Sellers. De ranking hangt af van hoeveel opdrachten (gigs) de freelancers hebben gedaan, de totale verdiensten, de gemiddelde beoordeling en in hoeverre men zijn beloftes nakomt (of ze snel e-mails beantwoorden, op tijd hebben geleverd en/of opdrachten hebben geannuleerd). Meestal selecteerde ik alleen op Level Two Sellers en Top Rated Sellers, ofwel freelancers met een behoorlijke reputatie. Mocht er nu niemand voldoen aan de zoekcriteria, dan wilde ik ook wel Level One Sellers of zelfs ‘normale’ sellers overwegen. Iedereen moet toch ergens beginnen (net zoals ikzelf als freelancer ben begonnen op Fiverr).

Choose local

Vervolgens koos ik de taal. Ik werk graag met native speakers (op het gebied van content) en ook keek ik naar de locatie van iemand. Heel veel freelancers komen uit Azië en ik moet zeggen dat ik goed heb samengewerkt met enkele Aziaten (op het gebied van WordPress-installatie en programmeren). Alleen als het bijvoorbeeld gaat over een banner design voor de Duitse markt, dan kies ik liever iemand uit Duitsland. Wellicht conservatief, maar deze methode werkt voor mij. Als ik nu een banner voor de Aziatische markt zou moeten maken, dan zou ik zeker een Aziaat selecteren.

En dan nog, wat is het risico? De meeste (start-)gigs worden voor $5 aangeboden. Vaak heb ik zo’n start-gig afgenomen van iemand om te kijken hoe goed hij of zij is. Was de kwaliteit goed, dan plaatste ik de vervolgopdracht.

De meeste (start-)gigs worden voor $5 aangeboden. Vaak heb ik zo’n start-gig afgenomen van iemand om te kijken hoe goed hij of zij is.

Veilige betaling

Je betaalt direct vooruit bij de opdracht via je PayPal-account. Pas als je de oplevering hebt aanvaard, dan wordt het geld vrijgegeven en ontvangt je freelancer het geld. Mocht je een meningsverschil hebben, dan maak je een dispuut aan en dan beslist Fiverr wat er gebeurt, wie het geld uiteindelijk krijgt. Heeft de opdrachtgever verzaakt, dan krijgt de freelancer het geld. Heeft de freelancer er een potje van gemaakt, dan krijgt de opdrachtgever zijn geld terug. Maar eerlijk gezegd heb ik nooit een dispuut gehad en je komt er met goede communicatie altijd (?) wel uit met je freelancer.

Laagdrempelig uitproberen

Ik heb natuurlijk ook wel eens opdrachten gegeven voor $5, waarbij de oplevering eigenlijk niet voldoet aan je wensen en die je uiteindelijk niet kunt gebruiken of toepassen. Meestal vraag je wel een revisie, maar als het dan nog steeds niet naar wens is, dan nam ik mijn ‘verlies’. Het gaat per slot van rekening om slechts $5 en de persoon in kwestie is wel voor je aan de slag gegaan. Als er geen match is, is er simpelweg geen match en dan is het klaar. In dat geval gaf ik ook geen beoordeling. Ik vind het flauw om voor een opdracht van $5 iemand een slechte beoordeling te geven. Liever geen beoordeling dan een slechte beoordeling.

En daarom is Fiverr zo laagdrempelig om iets uit te besteden. Je vindt iemand binnen een paar minuten en meestal heb je binnen een dag al je oplevering binnen en kun je direct aan de slag. Voorheen was altijd mijn frustratie dat ik te weinig technische kennis heb en dat ik geen designer ben. Dat stopte mij om bepaalde zaken te doen. Nu heb je de hele wereld van freelancers van Fiverr naast je en ben je opeens een stuk slagvaardiger.

Freelance diensten verkopen via Fiverr

Ik had nooit gedacht dat ik het ooit zou doen, maar ik verkoop nu ook diensten via Fiverr. Eigenlijk puur als back-up plan. Door de corona crisis in 2020 hebben mijn online bedrijven, in fashion en travel, flinke klappen opgelopen. Gelukkig heb ik een buffer, maar het is geen prettig gevoel om te weten dat je even geen inkomsten hebt en van je spaargeld leeft. Dat kan prima voor een tijdje, maar het moet ook geen jaar duren. Maar wie zegt dat de Corona-crisis over een jaar geheel is opgelost? En is de (online) wereld nog wel als die daarvoor? Hoe ziet de 1,5-meter economie er dan uit? Wat voor effect heeft de onherroepelijke recessie op het bestedingspatroon van consumenten? Hoeveel bedrijven gaan er failliet in 2020? En in 2021? Al met al zijn er veel onzekerheden.

Daarom ben ik op zoek gegaan naar alternatieve inkomstenstromen die ik vanuit huis kan doen. Fiverr was daarom een simpele keuze. Ik bied geen gigs aan voor $5, maar vraag voor een simpel instapklusje $10. Dat is nog eens een ander tarief dan € 100 tot €125 per uur! Maar goed, het levert geld op. Mijn doel is om binnen vier maanden minimaal 50 opdrachten te doen, en uitermate hoge kwaliteit te bieden tegen lage kosten. Dan weet ik zeker dat al mijn opdrachtgevers mij 5 sterren zullen geven. En zo ben ik over vier maanden een Level Two Seller. Dan kan ik andere tarieven rekenen.

Op naar Top Rated Seller?

Ik weet niet zeker of ik dan een en ander doorzet, maar heb dan wel een verkoopplatform achter de hand als de inkomsten uit andere bronnen op een of ander moment tegen zouden vallen. Ook vind ik het weer leuk om voor verschillende ambitieuze bedrijven aan de slag te zijn. Het biedt ook weer nieuwe inzichten in de online business en daarom is het niet alleen winstgevend, maar ook leerzaam.

Fiverr betaling en uitbetaling

Zoals eerder genoemd gaat de betaling van opdrachten heel eenvoudig via PayPal. Je betaalt direct en de freelancer krijgt het geld pas als je de opdracht hebt geaccepteerd. Stel, de opdracht wordt opgeleverd en je geeft geen reactie, dan wordt de betaling automatisch na drie dagen vrijgegeven. Zo wordt de freelancer ook beschermd, en terecht.

Als freelancer wordt een vrijgegeven betaling na 14 dagen aan je betaald. Je ziet in je account netjes wat je actuele saldo is. Fiverr rekent wel kosten aan de freelancer, maar liefst 20%. Dat is een flink percentage, maar bedenk je wel dat je toegang hebt tot miljoenen opdrachtgevers over de hele wereld. Binnen drie weken had ik al mijn eerste 12 opdrachten binnen. Ik weet niet met welk ander platform je dat kunt bereiken, en dan lijkt me de 20% kosten een alleszins redelijk percentage.

Fiverr customer support

Over de Fiverr customer support ben ik zeer tevreden. Ik heb enkele keren (per e-mail) contact met ze opgenomen en ze reageren snel, vriendelijk en deskundig. Problemen worden direct opgelost, zowel als seller als buyer. Bij voorbeeld een Amazon vind ikzelf dat het bedrijf heel erg op de hand van de consument is. Als je via Amazon een product verkoopt en de klant retourneert een verbrand product van een ander merk, dan krijgt de consument toch zijn geld terug (bol.com is daar veel redelijker in). Als je niet uitkijkt en er tegenin gaat, dan kun je nog een A-Z Garantieclaim tegen je krijgen. Heb je er twee te pakken, dan worden je Amazon-account en je uitstaande saldo geblokkeerd.

De klant is heilig bij Amazon, en daar maken enkele klanten (gelukkig gaat het slechts om een fractie van 1%) misbruik van. Maar bij Fiverr heb ik zowel vanuit beide kanten te maken gehad met de klantenservice en ik kan niet zeggen dat ik anders ben behandeld. Ik heb alleen nog geen dispuut meegemaakt, niet als seller en niets als buyer, dus daar kan ik helaas niets over zeggen. Maar gelukkig blijft dat zo.

Voordelen Fiverr

Je hebt met Fiverr de wereld aan je voeten. Je hebt toegang tot miljoenen freelancers en opdrachtgevers. Of het nu op het gebied van teksten schrijven, fotografie, video editing, online marketing of programmeren is, je hebt zo iemand gevonden. Of een opdrachtgever die op zoek is naar een freelancer op deze gebieden. De wereld wordt steeds kleiner met een online freelance market place zoals Fiverr.

Kopen en verkopen op Fiverr is super laagdrempelig. Je hoeft geen langdurige leveranciers selectietrajecten in te gaan en je hoeft geen offertes aan te vragen bij verschillende partijen. Je hebt binnen enkele minuten een account en nog enkele minuten extra en je hebt een opdracht of een freelancer gevonden. En dat zonder risico’s. Je weet dat je betaling gegarandeerd is als je ter goede trouw bent. Dat is prettig als een partij als Fiverr de transactie faciliteert.

Snel resultaat

De snelheid is ook heel erg prettig. Je bent snel voorzien in je behoefte. Je bedenkt ’s avonds dat je de volgende dag een e-mail nieuwsbrief uit wilt sturen, maar je hebt nog iemand nodig om het ontwerp te doen. Dat kan echt! Je vindt gegarandeerd iemand die de volgende dag het ontwerp voor je klaar heeft gezet. En dat is dan weer het voordeel van de globale economie: de Aziatische markt start als wij in Nederland nog liggen te snurken. Dus dan kunnen zij aan je opdracht werken en als je wakker wordt, dan ligt het voor je klaar.

Je kunt tenslotte relatief goedkoop opdrachten uitzetten. Dit hangt natuurlijk af van de freelancer. Via Fiverr Pro kun je ook een ander soort professionals inhuren, waarbij de tarieven een stuk hoger liggen. Maar nog steeds betaal niet zulke hoge tarieven als soms in de branche gebruikelijk zijn.

Nadelen Fiverr

Als buyer betaal je zo’n 20% kosten aan Fiverr en ook de seller betaalt dit percentage aan Fiverr. Je betaalt aan Fiverr en Fiverr betaalt weer uit aan de freelancer. Voor beiden zijn de kosten met 20% wel hoog, Fiverr verdient 40% aan elke order. Dit kan een freelancer wellicht opbreken, maar dan is het ook gewoon een kwestie om de prijs te verhogen. Dan belast je de kosten door aan de klant. Gigs kunnen echter alleen in een veelvoud van $5 worden verhoogd. Om 20% van $10 door te berekenen aan de klant, zou je de gig dan naar $15 moeten verhogen. Je kan dan zeggen $3 extra in de pocket, of prijs je jezelf dan de markt uit? De toekomst moet dit uitwijzen.

Selecteren op reputatie

Er zijn zoveel aanbieders dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Dat is soms wel een uitdaging. Als je bijvoorbeeld zoekt op ‘Logo Design’, dan zie je dat er ruim 130.000 freelancers zijn, waarvan 379 Top Rated Sellers, 14.513 Level Two Sellers en 12.169 Level One Sellers (status april 2020). Als je dan filtert naar Nederland, dan hou je nog steeds 56 freelancers over. De goedkoopste aanbieder vraagt $5 en de duurste $500. Welke selecteer je dan? De goedkoopste? Degene met de mooiste banner zoals velen een fles wijn selecteren in de supermarkt? Of toch degene met de hoogste score, al dan niet in combinatie met het hoogste aantal beoordelingen?

Maar dan nog, je zal je geen buil vallen aan een opdracht van slechts $5. Maar om nu direct $500 te betalen aan iemand voor het ontwerpen van een logo terwijl hij slechts 5 beoordelingen op Fiverr heeft. Zouden we daarvoor dan toch een officieel offerte traject voor moeten starten en offertes aanvragen bij 3 partijen?

Voordelen Fiverr

  • Direct toegang tot miljoenen profesionals
  • Laagdrempelig
  • Snel
  • Relatief goedkoop

Nadelen Fiverr

  • Hoe selecteer je een goede professional

Eindbeoordeling Fiverr

Fiverr heeft daadwerkelijk de markt opengebroken op het gebied van freelance services. Het platform is eenvoudig, je hebt toegang tot miljoenen specialisten en de service is voor de opdrachtgever acceptabel qua kosten. Het is alleen wat lastig om door de bomen het bos te zien. De kosten zijn voor de seller daarnaast wat aan de hoge kant. Als ik daarom een cijfer zou moeten geven dan zou ik uitkomen op een 9.

Eindoordeel review Fiverr:

Ga naar de website van Fiverr Maak direct GRATIS een account aan bij Fiverr

Al sinds 2001 ben ik professional op het gebied van online marketing en e-business. Ik heb voor enkele grote organisaties gewerkt, waarna ik als freelancer ondersteuning heb geboden aan organisaties zoals PostNL, MS Mode en de gemeente Den Haag. Sinds 2014 ben ik echt online ondernemer en exploiteer ik enkele succesvolle online concepten in verschillende niches. Neem gerust contact met me op via john@roimedia.nl.

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *