Photoshop fotobewerkingsprogramma beoordeling: een grafische power tool

Photoshop Photo editing

Fo·to·shop·pen (fotoshopte, heeft gefotoshopt) betekent volgens Van Dale foto’s bewerken met de computer. Als je merknaam uiteindelijk in de Van Dale terechtkomt, dan heb je het als merk goed gedaan. Het geeft wel aan dat Photoshop wel de standaard heeft gezet op het gebied van fotobewerking. En dat is op zich al een compliment waard.

Photoshop is, al zeggen zij het zelf in hun slogan, “alles wat je nodig hebt om verbluffende foto’s te maken”. Ik ga hier wel in mee, alleen ben ik geen designer. De meeste designers met wie ik samenwerk gebruiken Adobe Illustrator in combinatie met hun Mac(Book). Daar zweren zij bij en ik heb geen enkele reden om aan te nemen dat dat geen winnende combinatie zou zijn.

Fo·to·shop·pen (fotoshopte, heeft gefotoshopt)

Mac of PC om te photoshoppen…???

Een zijstapje, de Mac heeft mij helaas niet kunnen bekoren, ook al is het een op het oog schitterend systeem. Ik ben een Windows-man, ik heb altijd op Windows-apparaten gewerkt (met uitzondering van mijn stage bij Clockwork een hele tijd geleden toen ik op een iMac werkte). Toen ik begon te freelancen in 2011 heb ik een MacBook Pro 17” aangeschaft. Kostte mij zo’n 3.000 euro, een flinke investering. Alhoewel velen onder de indruk waren van mijn MacBook, heb ik eigenlijk nooit kunnen wennen aan het apparaat. Ik ben Windows gewend en voel me daar het prettigst bij. Dus ook al zou ik mijn iPad en iPhone niet omruilen voor andere devices, een MacBook zal ik niet gauw meer kopen. Maar dat terzijde, het gaat over fotobewerking met Photoshop.

Voor een amateur op het gebied van design werkt Photoshop uitstekend. En ik denk eerlijk gezegd ook voor de professional op het gebied van fotobewerking. Ik heb zelf Photoshop Elements aangeschaft en ik heb niets anders nodig op het gebied van foto editing. Ik kan het daadwerkelijk aanbevelen voor iemand die snel een eenvoudig afbeeldingen wil bewerken.

Fotobewerking met Photoshop

Wat doe ik qua fotobewerking? De meest gangbare handeling die ik doe is het op maat maken van afbeeldingen (resizen en croppen). Ik houd, net zoals mijn bezoekers en Google, van snelle web pagina’s. Grote afbeeldingen zijn killing voor de snelheid. Ik pas altijd de afmetingen van de afbeeldingen aan en snijd ze vervolgens af op het juiste formaat dat nodig is voor de website. Zo houd ik de afbeeldingen zo klein mogelijk.

Daarnaast doe ik naast Photoshop wel nog een extra handeling. Meestal gebruik ik het .png formaat als standaardformaat voor mijn afbeeldingen (al moet ik onderhand wellicht ook wel overstappen op nieuwe formaten zoals .webp). Vervolgens gebruik ik de Online Image Optimizer van Kraken.io om de afbeeldingen te comprimeren. Vaak gaat de grootte van de afbeeldingsbestanden met maar liefst 60 tot 70% omlaag. Dat is nogal een voordeel en komt direct en simpel ten goede aan de snelheid van je website.

Adobe voor grafische aanpassingen

Daarnaast laat ik, mede door mijn beperkte grafische skills, banners en andere ontwerpen graag designen door mensen die daar gespecialiseerd in zijn. Naast een klein netwerk aan professionals waarmee ik samenwerk, heb ik de laatste twee jaren ook veelvuldig gebruik gemaakt van Fiverr. Ook op dat freelance netwerk heb ik meerdere vaste designers die elk goed zijn in een bepaald onderwerp. De één is sterk in het ontwerpen van e-mail templates, terwijl de ander weer een expert is in social media design.

Afhankelijk van het specifieke ontwerp wil ik dan wel eens een tekstwissel doen op een al ontworpen banner. Daarbij biedt Photoshop mij echt een uitstekende oplossing op het gebied van fotobewerking. Ik kan heel eenvoudig oude teksten verwijderen met de gum-tool of de tekst met de achtergrondkleur overschrijven. Dit laatste werkt natuurlijk alleen maar met een effen achtergrond. Met een gradient achtergrond of een afbeelding op een afbeeldingsachtergrond gaat dit natuurlijk niet. In dat geval vraag ik de designer wel om een afbeelding met lagen aan te maken, of als ik weinig tijd heb, om een nieuwe banner aan te maken. Als iets jezelf te veel tijd kost, en uitbesteden niet duur is, dan moet je dat ook niet laten natuurlijk. Al is het alleen maar om je hoofd weer wat minder vol te maken met allerlei to-do-dingetjes en je te kunnen richten op de zaken die het meeste opleveren.

Adobe Photoshop voor grafisch ontwerp

In mijn ogen kun je met Photoshop alles creëren op het gebied van design. De tool heeft zo veel mogelijkheden om afbeeldingen te ontwerpen. Het lagensysteem is bijzonder prettig, zodat je een afbeelding zo kunt opbouwen dat je later eenvoudig tekstwissels kunt maken zonder de afbeelding zelf te hoeven te bewerken. Zo is het voor een leek zoals ik ook eenvoudig om een afbeelding door te ontwikkelen.

Verder kun je allerlei effecten toepassen op je afbeelding, zoals het blurren van iets, een neon gloed te geven aan een afbeelding, met olieverf de kleuren te verzachten of bijvoorbeeld een sneeuweffect aan een afbeelding te geven. Ik waag me niet al te veel aan deze functies, aangezien het er erg gemaakt uitziet als je er niet heel ervaren in bent. Ook hier geldt, laat dit vooral aan de professionals over.

Voordelen Photoshop fotobewerkingssoftware

Photoshop Elements is toch wel een fraai instapmodel op het gebied van fotobewerking. Als je zoals ik niet heel veel kaas hebt gegeten van grafisch ontwerp, dan is Photoshop Elements een uitstekende oplossing. Maar ook voor de gevorderde biedt Photoshop uitstekende mogelijkheden. Ik gebruik zelf de functie niet, maar je kunt echt stap-voor-stap foto’s bewerken in Photoshop Elements zodat je kinderlijk aan het handje wordt genomen door Photoshop om je afbeelding een professionele uitstraling te geven. Ze hebben het bij Adobe Photoshop dus wel begrepen dat veel mensen er eigenlijk geen ene snars van het programma snappen. En dat is natuurlijk ook wel het gevaar en de valkuil voor Photoshop aangezien er zo veel alternatieven zijn, die een stuk meer plug & play zijn.

Maar ook voor beginners zoals ik bied Photoshop Elements heel veel voordelen. Ik kan op hele eenvoudige wijze mijn afbeeldingen aanpassen op de door mij aangeleerde manieren. Dit is helemaal niet lastig om te leren en kan eigenlijk iedereen die er een heel klein beetje tijd in wil investeren. Op deze manier kun je je afbeeldingen snel en professioneel aanpassen.

Nadelen Photoshop fotobewerkingssoftware

Hét nadeel van Photoshop is de learning curve. Ik gebruik het programma al meer dan twintig jaar en eigenlijk begrijp ik nog helemaal niets van het programma. Ja, ik gebruik enkele functies die mij het leven eenvoudig maken. Maar als je kijkt naar alle mogelijkheden die Photoshop te bieden heeft, dan gebruik ik niet eens 10% van de mogelijkheden van het programma. En dat is eigenlijk heel zonde. En ook de reden dat ik heb gekozen voor het goedkopere, uitgeklede instapmodel Photoshop Elements. De volledige Adobe Photoshop is ongeveer tien keer duurder. Dan kan ik mijn geld beter besteden aan designers die mij kant-en-klaar de door mij gewenste afbeeldingen opleveren. Dan hoef ik mij ook helemaal geen zorgen meer te maken over fotobewerking.

Ooit, en dat is heel lang geleden, heb ik wel een korte online cursus gevolgd op het gebied van Photoshop editing, maar dat is volgens mij nog in de tijd van Photoshop 3 (CS3). Ik heb dat niet doorgezet, omdat mijn interesse daar niet echt ligt. De tijdsinvestering vond en vind ik te groot om het programma echt te leren. En bovendien moet je dan ook wel talent hebben ervoor. En ik kan mij dat talent persoonlijk niet aanrekenen. Ik denk dat mijn sterkten elders liggen, en denk dat ik mij beter op deze gebieden verder kan ontwikkelen. Er zijn bovendien veel goede professionals op het gebied van fotobewerking in de markt. Ik zal gewoon Photoshop blijven gebruiken op de manier dat ik al doe, en laat al het creatieve werk graag aan anderen over.

Eindbeoordeling Photoshop Photo editing

Al met al ben ik tevreden over Photoshop. Het is een zeer eenvoudig en laagdrempelig programma waarmee ik afbeeldingen kan aanpassen. Zoals vermeld, gebruik ik echter nog geen 10% van de mogelijkheden van Photoshop en dit fotobewerkingsprogramma heeft zo veel meer mogelijkheden dat je er de mooiste resultaten mee kunt realiseren. De learning curve is echter het nadeel. Je moet er echt wel verstand van hebben en er vele tientallen uren in steken om het programma echt te leren. Daarnaast heb je ook wel talent nodig, maar dat is niet de schuld van Adobe Photoshop natuurlijk. Je hebt het of je hebt het niet, ook al kun je op het gebied van fotobewerking natuurlijk wel heel veel aanleren (indien je er voldoende tijd in steekt). Mijn eindbeoordeling van Photoshop is daarom een 8 met wel de kanttekening dat dit op een beperkte scope betrekking heeft.

Al sinds 2001 ben ik professional op het gebied van online marketing en e-business. Ik heb voor enkele grote organisaties gewerkt, waarna ik als freelancer ondersteuning heb geboden aan organisaties zoals PostNL, MS Mode en de gemeente Den Haag. Sinds 2014 ben ik echt online ondernemer en exploiteer ik enkele succesvolle online concepten in verschillende niches. Neem gerust contact met me op via john@roimedia.nl.

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *