Wix website bouwpakket beoordeling: een turn-key website

Door , 0

Wix Content Management Systeem

Een website bouwen is nog nooit zo gemakkelijk geweest. Net per se door Wix hoor, maar ze hebben in korte tijd wel een enorme naam weten te maken. Nu was WordPress lange tijd dé standaard als het ging om een website te bouwen. Met alternatieven als Joomla en Jimdo veranderde het CMS-landschap al aanzienlijk, maar met Wix is er toch een echte nieuwe marktstandaard opgestaan. Met dit CMS maakt iedereen binnen een paar tellen een website en je hebt geen enkele technische kennis nodig (al helpt dat wel) om je site aan te passen aan je wensen. Waar je bij WordPress toch, na het installeren van een aantal plug-ins, een beetje moet knutselen om je website in elkaar te zetten, doe je alles bij Wix direct ‘aan de frontend’. Dat is nog eens gemakkelijk om een website te bouwen.

Wix bestaat al sinds 2006, maar is wel al een platform dat 150 miljoen gebruikers in 190 landen bedient. Met Wix bouw je een professionele website, precies naar jouw wensen. Het CMS van Wix maakt het voor iedereen mogelijk om een mooie, professionele, maar vooral ook functionele site te maken. En ook al zag ik Wix eerst iets voor de echte beginner die de ballen verstand heeft van websites, je ziet nu ook serieuze initiatieven overstappen op Wix. Dat wil dan wel zeggen dat het een serieuze tool is en een serieuze uitdager van WordPress.

Eenvoudig website bouwen

Wix onderscheidt zich door het gemak om bijzondere zaken toe te voegen aan je website. Bij WordPress zie je toch wel dat een standaardsite echt standaard is. Bij Wix maak je je website al gauw bijzonder. Er zijn honderden tools die je kan gebruiken om te website te ontwerpen en te beheren.

Wix ontwikkelt continu tools om voor jouw resultaten te boeken. Zo kun je bijvoorbeeld met Ascend by Wix contact leggen met klanten en je workflow automatiseren en met Wix Stores kun je een webwinkel bouwen inclusief kassa. Daarnaast zijn er handige marketing- en communicatie-tools om je website professioneler te maken. Zo kun je met de Wix Logo Maker je eigen logo maken. Je kunt beter gevonden worden in zoekmachines met de Wix SEO Wiz, binnen enkele tellen kun je een promotievideo maken met de Wix Video Maker en met de Wix Blog kun je direct een blog opzetten.

Waarom een website bouwen met Wix?

In eerste instantie zou ik zeggen: het gemak. Bij de ontwikkeling van het nieuwe platform waarvoor ik nu schrijf is gekozen voor WordPress. Maar ik heb wel enorm getwijfeld of ik toch niet Wix zou moeten gebruiken hiervoor. De prijs was bij de keuze eigenlijk geen issue, omdat dat elkaar niet heel veel ontloopt.

Ik had voor WordPress al een template uitgekozen, waar ik erg gecharmeerd van was. Had ik die niet al gekozen dan was ik wellicht wel op Wix overgestapt. Maar wel heb ik mij voorgenomen dat de volgende website die ik ga lanceren in Wix zal zijn. Puur uit het gemak dat het uitstraalt en ook uit nieuwsgierigheid tegen welke beperkingen ik aan zou lopen bij mijn site.

Bouwen zonder blokken

Wat opvalt is dat vaste blokken eigenlijk niet bestaan bij Wix. Iedereen die heeft gewerkt met WordPress (of bijvoorbeeld e-mail marketing programma Mailchimp) weet dat templates uit blokken bestaan. Je kunt blokken prima aanpassen en omdraaien met andere blokken, maar wil je echt dingen gaan wijzigen, dan komt daar toch meer bij kijken. Dan zal je de templates moeten gaan aanpassen. Dat is toch een meer technische klus en is voor de meesten (mijzelf inbegrepen) niet weggelegd. Wat opvalt bij Wix is dat je in de template niet tegen beperkingen aanloopt. Je kunt ermee schuiven wat je wilt. Het doet mij nog het meeste denken aan Photoshop. Wat jij bedenkt, maakt Wix direct real-time aan de achterkant mogelijk. Dat is nog eens een prettige tool zonder enige beperking in ontwerp. Nou ja, je eigen fantasie en creativiteit dan.

En dan te bedenken dat ik voor enkele sites niet zo lang geleden nog vele (tien)duizenden euro’s heb betaald. Niets ten nadele van die sites, ze zijn ook aardig complex, maar Wix opent de wereld wel voor heel veel mensen, zonder te hoeven investeren, naast je eigen tijd dan.

Wix features

Wix komt standaard al met heel veel toeters en bellen, en je hoeft daar niet heel veel voor te doen. Het Wix-pakket is eigenlijk heel erg plug & play, zoals het woord eigenlijk bedoeld is, maar vaak te pas en te onpas door bedrijven wordt misbruikt. Hieronder staan wat belangrijke features van Wix opgesomd.

Ruime keuze in Wix website-templates

Meestal start je een website met een template. Een template is een (standaard)ontwerp dat aan de achterkant al helemaal is gecodeerd zodat het design ook toegepast kan worden zonder dat je er iets voor hoeft te doen. Bij Wix kun je kiezen uit meer dan 500 templates voor elk soort business. Dat klinkt niet veel, maar als je even in de template-sectie van Wix kijkt, dan valt op dat er echt heel veel leuke templates tussen zitten. Als je bij andere templates sites kijkt voor WordPress dan kun je tienduizenden templates vinden, maar dan valt wel vaak op dat er heel veel templates zijn die heel weinig mensen zullen aanspreken. Bij Wix is dat niet het geval.

Responsive designs

Terwijl het bij vele templates nog niet standaard is, zijn bij Wix alle templates responsive, dus naast de desktop ook geschikt voor mobile devices zoals de tablet en smartphone. Vaak kiezen mensen een design hoe deze er op een desktop uitziet. Maar het is net zo belangrijk dat de website er op een tablet en smartphone net zo fraai uitzien. En alle merken en modellen uiteraard. De templates zijn allemaal getest op compatibiliteit. Je website zal er automatisch op elk mobiel apparaat perfect uitzien.

Totale vrijheid qua design in je Wix-website

Zoals hierboven vermeld, valt het op dat het oude blokken-denken niet meer bestaat. Je kunt een website aanpassen zoals jij dat bedenkt. Wil je de navigatie iets omhoog, dan doe je het iets omhoog. En wil je de banner op de homepage iets naar rechts, dan schuif je hem naar rechts. En allemaal met een klik met je muis, zonder enig probleem. Dit is pas echt WYSIWYG (what you see is what you get)!

Talloze stockfoto’s

Nu haal ik zelf heel veel rechtenvrije foto’s vanaf Pixabay. Wix heeft echter ook een grote beeldbank met prachtige afbeeldingen en video’s waar je uit kunt kiezen. Op deze manier is het wel heel eenvoudig om je website op te leuken met mooie beelden. Het valt ook op aan de Wix-websites dat ze grafisch veel fraaier ontworpen zijn dan andere sites (over het algemeen dan).

Kies jouw speciale lettertype

Je kunt kiezen uit meer dan honderd verschillende standaardlettertypen, maar ook kun je je eigen lettertype uploaden. Zo heeft jouw website jouw speciale kenmerkende lettertype en past het binnen jouw huisstijl.

Geavanceerde ontwerpfuncties

Je kunt met Wix je website tot leven brengen met animatie, video achtergronden en allerlei scrolleffecten. Het is eenvoudig scrollen met Wix-websites en bovendien kun je heel veel dimensie toevoegen aan je website met effecten zoals parallax, inzoomen of vervagen. Je maakt je website zo wel een stuk speelser, gebruikersvriendelijker en vooral van deze tijd. Alles om je website nog interactiever te maken. Zo behoort een statische website tot het verleden.

Talloze apps om je site te verbeteren

Er zijn net zoals bij WordPress allerlei apps (bij Wix zijn het er ruim 250) die je kunt installeren om je website nog interessanter te maken. Denk bijvoorbeeld aan kalenders, formulieren, chatfunctionaliteiten en integratie met Mailchimp.

SEO-vriendelijke websites

Ik kan nog niet uit eigen ervaring spreken, maar wat ik lees is dat website van Wix ook SEO-geoptimaliseerd zijn. Ook heeft Wix enkele apps om te installeren rondom SEO, zoals de Site Booster. Maar we weten allemaal dat je ranking toch voornamelijk afhangt van de content die je publiceert. Je code opbouw speelt echter wel mee.

Kosten Wix Website bouwer

Wix heeft een heel ander businessmodel dan WordPress. WordPress is open source en daarom gratis. Je installeert een standaard (gratis) template, of koopt er een voor circa € 50 (maar je hebt ze in allerlei prijsklassen) en je kunt aan de slag. Daarnaast heb je uiteraard wel kosten van je domeinnaam, je website ruimte (hosting) en eventueel een SSL-certificaat.

Bij Wix betaal je een vaste prijs per maand. Het instapmodel voor freelancers en ondernemers is €12,50 per maand. Hier heb je onbeperkte bandbreedte voor en er worden geen Wix-advertenties op je website getoond. Ook is je domeinnaam voor een jaar inbegrepen in deze prijs. Wat er hiernaast wel bijkomt is je SSL-certificaat, wat wel noodzakelijk is, aangezien je website anders als onveilig wordt gemarkeerd.

Voor meer service, performance en ondersteuning is er nog een VIP-pakket voor €24,50 per maand en nog enkele business pakketten, inclusief kassa waardoor je online betalingen kunt accepteren, variërend van €17 (Business Basic), €25 (Business Unlimited) tot €35 (Business VIP) per maand.

Lage prijs per maand

Zoals ik in andere artikelen heb vermeld, ben ik wel gecharmeerd van een prijs per maand. Nu is WordPress van een hele andere orde met het oog op de online community die eigenlijk de wereld wil verbeteren, maar indien je een vast bedrag betaalt, dan zal de ontwikkelaar nooit meer iets extra’ s doen, tenzij het gaat om security patches te maken. Een ontwikkelaar heeft iets gemaakt, jij betaalt daarvoor en de ontwikkelaar gaat aan de slag om iets nieuws te maken, en hoopt dat jouw software niet meer voldoet zodat jij de nieuwe versie zal kopen. Dit businessmodel klinkt in mijn ogen niet goed meer.

Bij een fee per maand neem je geen product af maar een service. Je neemt een ‘moderne’ website af. Wix moet er dan maar voor zorgen dat jouw website ‘modern’ blijft. Als deze service niet meer voldoet aan jouw wensen, dan stap je wel over naar een ander pakket. Voor jou 10 anderen zeggen velen. Maar dat is echt zo. Er zijn zoveel oplossingen dat je echt niet bij een partij hoeft blijven te zitten die niet meer aan jouw wensen voldoet. Wix zal met dit business model altijd gemotiveerd zijn om door te blijven ontwikkelen, zodat jij klant bij hen blijft. Dat zal je ook vast merken als je je account opzegt bij hen. Alles op alles zal gezet worden om jou binnenboord te houden bij Wix. Maar weggaan lijkt helemaal niet nodig, zij zorgen wel dat hun product leidend blijft in de markt.

Huur een Wix-specialist in

Wil je toch niet zelf aan de slag? Dan kun je een specialist inhuren. Heb je gewoon geen zin om zelf te gaan knutselen, of wil je iets unieks in de markt zetten of zijn jouw wensen zo complex, dan kan een websitebouwer of specialist je helpen. Wix probeert echt een community op te bouwen op deze manier met de Marketplace. Je vindt heel eenvoudig een Wix-specialist die past bij jouw behoeften, of dat nu bij jou om de hoek is, iemand die gespecialiseerd is in bijvoorbeeld kleding webshops of een bedrijf die gespecialiseerd is in conversiemarketing. Op Wix Marketplace vind je dé specialist die bij jou past. Alle experts zijn gecertificeerd en zijn er te vinden in allerlei prijzenklassen, vaardigheden en ervaring.

Voordelen Wix CMS

Het gemak om met een website te beginnen, dat is het grootste voordeel van Wix. Als je het idee te binnen schiet om een website te starten, dan kan je dezelfde dag nog online staan. En bovendien kun je het allemaal helemaal zelf. Wix is echt plug & play en je kunt zelf de mooiste site maken. En er zijn genoeg Wix-tools die je helpen om de site echt professioneel te maken.

Wix heeft in mijn ogen de website ontwikkelingsmarkt opengebroken. Rigide hoeft echt niet meer en met Wix heb je een tool in handen waarmee je net zoals bij een fotobewerkingsprogramma je website in elkaar kunt knutselen. Wat mij betreft is Wix daarom vernieuwend en innovatief.

Ondersteuning van support team

Wix heeft een heel support team dat voor je klaarstaat. In tegenstelling tot WordPress, dat ik vaak in de vergelijking meeneem, kun je terugvallen op experts die je helpen om je website live te brengen. Bij WordPress heb je te maken met een hostingpartij die je wel met veel dingen op weg kan helpen, maar niet inhoudelijk met WordPress. WordPress is van niemand, dus je zult dan wel een vaak een (relatief dure) specialist moeten inhuren om je verder te helpen. Dat is dan ook wel weer het voordeel van open source. Bij Wix kun je eventueel ook terugvallen op een expert team die je helpen bij de ontwikkeling van je website. Maar leuker natuurlijk als je het helemaal zelf kan.

De kosten om met een website te starten zijn echt heel acceptabel. Voor een beperkt bedrag per maand ben je online, heb je een online presentie, een visitekaartje van je bedrijf. Dit bedrag zit in dezelfde prijsrange als dat je zelf start met het gratis WordPress, een template en een hostingpakket. Maar je bent wel verzekerd van service dat inclusief is, iets wat je bij WordPress niet hebt (tenzij dat je met een derde partij een servicecontract afsluit).

Nadelen Wix CMS

Wix is toch wel met name geschikt voor starterssites. Er zitten ook grotere jongens op, maar als je een complexere site wil, dan is het toch wat lastiger om dit te realiseren in Wix. Dat is dan wel de keerzijde van het gemak. De flexibiliteit is een stuk minder dan WordPress bijvoorbeeld. Als je iets wil wijzigen, dan wordt het maatwerk, en dat zit je tegen dezelfde kosten aan als een normale website. Maar dan nog steeds is het vergelijkbaar met WordPress.

Door het gemak zijn keuzes toch wel beperkt. Zo kun je wel alle lettertypes ter wereld uploaden, maar het aantal templates en apps is toch wel beperkt, zeker in vergelijking met WordPress. Daardoor is er natuurlijk wel het gevaar dat alle websites op elkaar gaan lijken, en dat je de Wix-websites er direct uithaalt. Het vergt daarom ook wel iets van je creativiteit om iets echt bijzonders te maken van je website.

Voordelen Wix

  • Plug & play
  • Proven concept
  • Acceptabele kosten
  • Support voor service

Nadelen Wix

  • Beperkte fkexibiliteit
  • Beperkte keuzes

Eindbeoordeling Wix Content Management Systeem

Al met al ben ik positief verrast door het platform. Het is een heel fraai systeem dat de markt heeft opengebroken. Ik heb zelfs overwogen om Wix voor een nieuwe website in te zetten. Uiteindelijk heb ik dat niet gedaan, omdat ik al een template voor WordPress had uitgekozen, en ik had geen zin om in relatief korte tijd het traject opnieuw te beginnen. Ik weet wel zeker dat mijn volgende site wel in Wix gemaakt zal worden. Aan de ene kant door mijn nieuwsgierigheid, maar aan de andere kant ook omdat ik heb gezien wat voor mogelijkheden er zijn. De kosten zijn alleszins acceptabel. De vraag is wel of de beperkte flexibiliteit je op den duur niet opbreekt en of complexere sites mogelijk zijn. Als ik een cijfer zou moeten geven dan kom ik op een 8.

Eindoordeel review Wix

Ga naar de website van Wix Maak GRATIS een account aan bij Wix

Al sinds 2001 ben ik professional op het gebied van online marketing en e-business. Ik heb voor enkele grote organisaties gewerkt, waarna ik als freelancer ondersteuning heb geboden aan organisaties zoals PostNL, MS Mode en de gemeente Den Haag. Sinds 2014 ben ik echt online ondernemer en exploiteer ik enkele succesvolle online concepten in verschillende niches. Neem gerust contact met me op via john@roimedia.nl.

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *