Fiverr: In 4 maanden vanuit het niets serieuze inkomsten

Door 0

Als je de vele online commentaren mag geloven dan is Fiverr echt een waardeloos platform. Slechte kwaliteit, veel te duur, slechte klantenservice, onbetrouwbaar en onveilig. Zowel voor SELLERS als BUYERS. Maar als je die mening hebt, dan heb je volgens mij de volledige potentie van het platform niet begrepen. En de mogelijkheden zijn enorm…

Fiverr bood mij uitkomst in crisis tijd

Door de Corona-crisis minimaliseerden mijn twee online bedrijven. Hotelboekingen en luxe portemonnees werden ineens een stuk minder belangrijk dan WC-papier, mondkapjes en educatief speelgoed. Logisch, maar in een maand tijd verloor ik al mijn inkomsten. Dan kun je twee dingen doen: rustig de crisis uitzingen met je buffers of nieuwe kansen zoeken om snel weer andere inkomstenbronnen te ontwikkelen. Aangezien rustig afwachten niet in mijn DNA zit lag optie 2 natuurlijk het meest voor de hand. Een crisis kan je als ondernemer ook weer wakker schudden en is dan ook wel weer lekker verfrissend. Je kunt nooit stil blijven staan en je zult altijd moeten blijven innoveren. Innovatie was bij mij persoonlijk de laatste twee jaar wat naar de achtergrond verschoven door twee turbulente jaren met 2 migraties…

Een verfrissend nieuw verdienmodel in crisis tijd

In maart 2020 ben ik uiteraard gelijk begonnen met nieuwe concepten op te zetten. Zo heb ik verschillende nieuwe (affiliate) sites opgezet, waarvan ik verwacht dat er 1 à 2 vanaf het volgende jaar succesvol zullen zijn. Daarnaast keek ik natuurlijk ook naar de korte termijn. Hoe kan je vanuit Spanje nu geld verdienen met je skills? Fiverr bood mij gelukkig uitkomst. Toegegeven, ik wist ook niet wat ik moest verwachten in het begin. Ik zag het op lange termijn ook wat minder zitten om $5-taakjes uit te voeren. Maar ik zag genoeg verkopers die gewoon serieuze tarieven vragen. En er blijkt maar weer dat er vele serieuze bedrijven op Fiverr op zoek zijn naar kwaliteit.

Als koper gaat met Fiverr een wereld voor je open

Als TOP BUYER had ik al 2 jaar ervaring met Fiverr. Ik heb honderden opdrachten uitgezet. Variërend van logo ontwikkeling, e-mail template design, vertalingen naar het Roemeens en Fins tot de doorontwikkeling van mijn CSS stylesheets. Over het algemeen zijn mijn ervaringen (zeer) positief. Ik heb uitstekende mensen gevonden via Fiverr waar ik nog steeds gebruik van maak.

Dienstverlening kun je nooit vooraf beoordelen

Fiverr biedt een uitstekende kans om op laagdrempelige wijze kennis te maken met professionals. Met een ‘reguliere’ Nederlandse dienstverlener weet je ook pas wat je hebt aan iemand als je samenwerkt. Bij een grote klant heb ik ook een keer de toonaangevende partij op het gebied van SEA ingehuurd. Dat werd een grote flop. Een misser kan dan toch verregaande consequenties hebben omdat je al een flink contract hebt getekend. Met Fiverr kun je voor een paar tientjes (of al vanaf $5) kennis maken met de skills van iemand. Bevalt het? Dan ga je door met hem of haar. Bevalt het niet? Dan zoek je iemand anders. Simpel!

Professionals die hard voor je aan de slag gaan

Ik ben enkele keren ‘het schip ingegaan’ voor $5. Pech gehad, maar je weet dan gelijk wat je aan iemand hebt. Ik heb ook voor een $5-opdracht nooit iemand een slechte review gegeven. De vraag is wat je kunt verwachten voor $5. Eigenlijk niets. Maar je weet dat diegene die wel VALUE FOR MONEY levert voor $5 dat die persoon die EXTRA MILE voor jou zet. Daar kan je op bouwen.

Kost alles 5 euro op Fiverr?

De grootste denkfout van de FIVERR HATERS is dat ze klagen dat alles $5 zou moeten kosten. De naam FIVErr is misleidend volgens hen. Ze zeggen dat de $5 gigs vaak slechts een teaser zijn en dat je uiteindelijk gewoon een flink tarief moet betalen. Tsja, en dan nog het lef hebben om te klagen over de beperkte kwaliteit van een $5 gig.

Ik heb nooit iets aangeboden voor $5 omdat je dan veel onredelijke klanten krijgt. Klanten die denken dat je een $1.000 service moet leveren voor $5. Degenen die denken dat je ultra goedkoop de beste kwaliteit kunt inkopen via Fiverr. Fiverr is wel vaak (een stuk) goedkoper dan ‘reguliere’ Nederlandse dienstverleners. Maar het zijn in mijn optiek juist het gemak, de snelheid en de transparantie die Fiverr aantrekkelijk maken.

Maar je weet dat diegene die wel VALUE FOR MONEY levert voor $5 dat die persoon die EXTRA MILE voor jou zet. Daar kan je op bouwen.

Wat is mijn salesstrategie geweest?

Simpel: altijd VALUE FOR MONEY bieden. Tijdens mijn eerste opdracht in april 2020 heb ik een SEO-geoptimaliseerde tekst geschreven van 500 woorden over Oosterse tapijten. Daar rekende ik destijds slechts $10 voor. Een cadeautje natuurlijk. Nu ben ik een LEVEL 2 SELLER met ruim 100 positieve reviews met gemiddeld een 5 uit 5. Nu kan ik voor diezelfde tekst $115 rekenen. En de opdrachten blijven binnenstromen.

Je merkt wel dat het klantprofiel steeds verandert na elke prijsverandering. In het begin werkte ik vooral voor startende ‘Joshua Kaats’ discipelen die snel zonder risico een business willen (en kunnen!) opzetten. Nu werk ik voor een fraaie mix van klanten die graag voor kwaliteit betalen. Dit soort klanten zullen zelfs niet heel snel een opdracht uitzetten voor $10 omdat zij weten dat zo’n aanbod vaak TOO GOOD TO BE TRUE is. Maar goed, het heeft mij wel gebracht waar ik nu ben. Ook dankzij de dropshipping-ondernemers. Die klanten van het eerste uur koester ik dan ook nog altijd.

Schrijven over vele nieuwe onderwerpen

Zo heb ik over een enorm breed aantal onderwerpen geschreven. Onderwerpen waarvan ik zelfs heel weinig wist. Als fervent vleeseter heb ik geschreven over de geheimen achter vegetarisch koken. En als blanke mannelijke veertiger over sieraden voor zwarte vrouwen tussen de 15 en 30 jaar. Daarnaast heb ik mij nooit bezig gehouden met Pokemon Evolutions maar er wel mooie productbeschrijvingen over geschreven. De grootste uitdaging was wel om 40 productbeschrijvingen te schrijven van 1.000 woorden elk over kranen van een Taiwanese kranenfabrikant. Ik kan je vertellen dat kranen niet zoveel van elkaar verschillen als het gaat om productbeschrijvingen. Dan is het wel lastig om elke keer toch een andere insteek te bedenken. Maar, job well done uiteraard.

Tarieven stapsgewijs verhogen naar je ideale tarief

Telkens wanneer ik weer tien extra reviews had verzameld verhoogde ik mijn tarieven weer een beetje. En uiteraard ook toen ik LEVEL 1 SELLER en LEVEL 2 SELLER werd. En qua kwaliteit heb ik voor mijn eerste opdracht van $10 exact hetzelfde geleverd als voor mijn laatste opdracht waarvoor ik $115 heb gerekend. Puur omdat ik binnen 4 maanden een LEVEL 2 SELLER wilde worden met ruim 100 reviews met een 5,0 gemiddeld. Investeren in je reputatie. Dat blijken vele verkopers toch wat moeilijk te snappen. Je zult altijd moeten investeren in je netwerk of in je reputatie. Als je op Fiverr geen reputatie hebt, dan heb je eigenlijk niets. Of je moet iets heel unieks aanbieden. Maar ik zou als TOP BUYER niet gauw iets van $100 kopen bij iemand die totaal geen reviews en dus geen reputatie heeft. Investeren in je reputatie is dus cruciaal.

En qua kwaliteit heb ik voor mijn eerste opdracht van $10 exact hetzelfde geleverd als voor mijn laatste opdracht waarvoor ik $115 heb gerekend. 

Net even dat stapje extra zetten

Veel ondernemers, zeker starters, worstelen met online marketing. Ze schreeuwen om hulp terwijl ze niet altijd het budget hebben om je in te huren. Ik ben dan nooit te beroerd om gratis en voor niets wat extra tips en tricks te geven. Dat heeft ook geresulteerd in enkele trouwe klanten die regelmatig terug komen bij me. Wees daarom niet te strikt en EXCEED EXPECTATIONS (ook al maken sommige klanten daar enigszins gebruik van, maar daar ben je zelf bij om de grens aan te geven).

Iedereen heeft wel een talent voor Fiverr

Ik had verwacht dat ik vooral SEO-gerelateerde adviezen zou verkopen via Fiverr. Maar het blijkt juist dat mijn schrijfvaardigheden zeer gewild zijn. Talloze ondernemers zitten te springen om goede teksten die zowel commercieel zijn én geoptimaliseerd voor SEO. De twee meest populaire gigs van mij zijn het schrijven van SEO-geoptimaliseerde productbeschrijvingen en SEO-geoptimaliseerde web teksten. Maar ook het schrijven van pakkende, converterende Google Ads advertenties doet het goed. Het verrassende is dat ik ook voor veel Amerikanen, Britten en Australiërs werk. Dat je geen native speaker bent is blijkbaar geen probleem (maar het zou je potentie natuurlijk wel enorm verhogen).

Je talent is niet altijd hetgeen wat je verwacht

Nu kan iedereen wel wat op Fiverr. De ene kan goed schrijven, terwijl de ander juist weer heel goed is in grafisch ontwerpen. Anderen hebben weer een prachtige stem voor de perfecte voice-over, terwijl degenen met een celeb-look weer perfect een product kunnen aanprijzen in een schitterende video. Het gaat erom dat je jouw talent vindt en op de juiste wijze aan de man brengt.

Fiverr is veel te duur!

Een veelgehoorde klacht van SELLERS is dat Fiverr veel te duur is. Ik moet zeggen dat ze wel een mooi business model hebben waarbij zowel de BUYER als SELLER een flinke commissie betalen. Als SELLER ben ik maar liefst 20% van mijn omzet kwijt aan Fiverr. Maar je bent toch altijd geld kwijt om nieuwe klanten te vinden? Gratis nieuwe klanten bestaat mijns inziens niet. Je zult altijd tijd of geld moeten investeren om nieuwe klanten te vinden. Of dit nu Google Ads is, het versturen van een mailing of een blog bijhouden. Er gaat een wereld voor je open aan BUYERS over de hele wereld met Fiverr. Bovendien hoef jij je geen zorgen te maken over de betaling. Klanten betalen vooraf en je krijgt het geld als de opdracht voltooid is. Risicovrij voor beide partijen, en de olie die het platform draaiend houdt.

Als SELLER ben ik maar liefst 20% van mijn omzet kwijt aan Fiverr. Maar je bent toch altijd geld kwijt om nieuwe klanten te vinden?

Moeilijke klanten op Fiverr

Ook ik heb uiteraard moeilijke klanten gehad op Fiverr. Twee stuks in totaal op circa 125 opdrachten. Een klant dacht doodleuk dat ik wel even gratis een proeftekst zou schrijven. Dit was ‘eerlijk’ omdat enkele andere tekstschrijvers op Fiverr dit ook deden. Als je als ondernemer niet een paar tientjes wil betalen om iemand uit te proberen, dan ben je natuurlijk een droeftoeter eerste klas. Die klant heb ik dus netjes de deur gewezen.

De andere klant was echt een vervelende. Deze Oostenrijker was totaal niet duidelijk in zijn opdracht. Uit mijn welwillendheid om mee te denken heb ik toch iets geschreven als praatstuk om verder te optimaliseren. Daar kwam steeds maar weer nieuw commentaar op en de toon werd ook steeds onvriendelijker. Toen heb ik er ook snel een eind gemaakt door de opdracht te annuleren. Geld kwijt maar dit ging niet meer goed komen. Ik zie overigens dat hun site nog steeds niet live is. Dat zegt ook wel wat. Mochten ze mijn teksten onverhoopt toch gebruiken dan zal ik ze nog wel even een factuur sturen en met behulp met mijn incassobureau innen. Zo ben ik dan ook wel weer…

Leuke nieuwe business ideeën

Naast dat Fiverr een serieuze inkomstenbron kan zijn, is misschien toch wel het leukste dat je zo veel leuke nieuwe ondernemers tegenkomt. Je komt uiteenlopende nieuwe ideeën tegen, doet inspiratie op en verzamelt ook leuke nieuwe business contacten. Zo heb ik in augustus 2020 nog van één van mijn klanten een website overgenomen waar ik wel potentie en synergie met andere concepten in zag. Fiverr is daarom ook een leuk ondernemersnetwerk waar je veel gelijkgestemden ontmoet. Daar wordt uiteindelijk iedereen beter van.

Heeft Fiverr dan helemaal geen nadelen?

Als BUYER zijn er wel een hoop prutsers te vinden op Fiverr. Verkopers die het concept niet begrijpen en geen VALUE FOR MONEY bieden. Daar moet je even doorheen prikken en de juiste SELLERS weten te selecteren. Daarom selecteer je ook op mensen die een bepaalde seller status hebben (level 1, level 2 of top rated seller) en/of een flink aantal positieve reviews. Je kunt ook veel leren van de negatieve reviews van sellers die gemiddeld tussen de 4,5 en 4,9 scoren.

Pas op voor zogenaamde drop services

Wat je op Fiverr ook veel tegenkomt zijn de zogenaamde arbitrage verkopers, de drop service aanbieders. Met hun (vaak Westerse) profiel verkopen ze een dienst die ze door een ander laten uitvoeren (vaak in een lage lonen land). Vaak betaal je dan een factor 2 tot 5 opslag hiervoor, terwijl de dienst er niet per se beter van wordt.

In principe is het niet veel anders dan elke ‘reguliere’ dienstverlener die zijn vaste werknemer 20 euro per uur betaalt en de klant 120 euro in rekening brengt. Of partijen die een en ander sourcen in Azië. Daar zit dan ook een flinke opslag op vanwege “projectmanagementkosten”. De vraag is echter wat de toegevoegde waarde van zo’n partij is. Met een beetje zoekwerk kom je er zo achter waar iemand iets inkoopt en zo kun je een hoop geld besparen.

De koper heeft onredelijke macht op online platformen

Als SELLER is het enige nadeel dat de BUYER te veel macht heeft. Platformen zoals Fiverr, maar ook Amazon en Booking, zijn veel te veel op de hand van de BUYER. Op het oneerlijke af. Nagenoeg elk dispuut wordt in het voordeel van de BUYER beslecht. Of het nu terecht is of niet. Daarom heb ik 2 opdrachten moeten annuleren waardoor ik voor niets heb gewerkt om zo geen negatief commentaar te riskeren. Als ik de orders niet had geannuleerd had ik zelfs kunnen riskeren dat bij een dispuut Fiverr het geld terugbetaalt én dat je een negatieve review krijg. Hoe frustrerend dit ook is, gelukkig zijn onredelijke kopers veruit in de minderheid op Fiverr.

De oplossing die ik ervoor heb, zeker met grotere opdrachten, is om eerst 1 deliverable op te leveren om te kijken of de klant tevreden is. Indien dit het geval is ga je verder. Mocht men moeilijk doen, dan weet je dit gelijk in het begin en kun je de schade beperken.

De conclusie over Fiverr

Al met al wegen de vele voordelen van Fiverr zeer zeker op tegen de beperkte nadelen. Crisistijd of niet, je kunt met Fiverr echt serieus geld verdienen als je het slim aanpakt. Met Fiverr gaat er een wereld van serieuze buyers open en kun je vanuit elke locatie ter wereld geld verdienen met je talenten. Het is alleen noodzakelijk om het platform te snappen en de juiste strategie toe te passen. Waar wacht je op?

De 10 stappen om succesvol te zijn op Fiverr

  • Ontdek jouw talent waar internationaal gezien voldoende vraag naar is
  • Investeer in je eerste 100 reviews door met ongeëvenaarde VALUE FOR MONEY
  • Wees er zeker van dat de kwaliteit van je werk met een 5 wordt beoordeeld
  • Reken geen $5 omdat je dan ook veel onrealistische (en vervelende) klanten aantrekt
  • Bouw het tarief stapsgewijs op naar jouw ideale tarief
  • Neem direct afscheid van vervelende klanten en accepteer je verlies
  • Laat je niet ontmoedigen door negatieve commentaren en wees overtuigd van jezelf
  • Vraag je klanten altijd om je te reviewen zodat minimaal 80% je een review geeft
  • Koester je klanten van het eerste uur (ook al betalen zij niet per se je ideale tarieven)
  • Laat je inspireren door je nieuwe contacten en business ideeën
Ga naar de website van Fiverr Maak direct GRATIS een account aan bij Fiverr

Al sinds 2001 ben ik professional op het gebied van online marketing en e-business. Ik heb voor enkele grote organisaties gewerkt, waarna ik als freelancer ondersteuning heb geboden aan organisaties zoals PostNL, MS Mode en de gemeente Den Haag. Sinds 2014 ben ik echt online ondernemer en exploiteer ik enkele succesvolle online concepten in verschillende niches. Neem gerust contact met me op via john@roimedia.nl.

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *