Versio hosting beoordeling: een klantvriendelijke hosting partij

Door , 1

Versio website hosting

Ik moet eerlijk zeggen dat ik eigenlijk veel te loyaal ben aan merken en leveranciers. Als ik een partij selecteer, dan kijk ik natuurlijk uitgebreid in de markt wat er aangeboden wordt. Vervolgens selecteer ik dan de beste partij die bij mij past. In de online wereld gaan de ontwikkelingen snel. Eigenlijk zou je elk jaar moeten kijken of alle leveranciers zoals Versio nog wel bij me passen. Wellicht is er toch een andere leverancier in de markt die een veel beter aanbod bij je kan neerleggen. Niet alleen op prijs, maar ook op het gebied van kwaliteit of service.

Zo ben ik persoonlijk heel weinig van energieleverancier overgestapt, ben ik ook slechts één keer van internetprovider gewisseld. En dat was juist op het moment van een verhuizing. Ik kan mij geen downtime veroorloven, wat bij een overstap altijd op de loer ligt. Zo ben ik ook slechts 1 keer van mobiele leverancier gewijzigd. En dat was op het moment dat ze er echt een potje van maakten bij de klantenservice. Dit hebben ze weer helemaal goedgemaakt, maar wel pas nadat ik was overgestapt naar een andere provider. Dus ik zou ook zo weer terug gaan naar ze, mocht dat op enig moment weer ter sprake komen.

Verhuizing hosting

Zo ook qua webhosting, elke verhuizing brengt sores en risico met zich mee. Alle (circa 300) domeinnamen heb ik een paar jaar geleden verhuisd naar één centrale registrar. Dat was nogal een klus om 300 EPP-codes aan te vragen en het domeinnaam te verhuizen. Om geen geld weg te gooien, deed ik dat maandelijks voor de domeinen die de komende maand zouden verlopen. Natuurlijk kwam het ook voor dat EPP-codes op de een of andere manier niet werden geaccepteerd, Of dat er aanvullende gegevens nodig waren bij speciale internationale domein-extensies. En elke keer moesten de DNS-servers ook weer handmatig worden ingesteld.

Zo heb ik nog steeds enkele domeinnamen die nog bij GoDaddy in de Verenigde Staten en mijn Spaanse host geregistreerd staan. De EPP-codes van enkele Amerikaanse domeinnamen werden bij mijn nieuwe registrar niet geaccepteerd. Maar dan moet ik weer bellen met de klantenservice van GoDaddy en daar heb ik even geen zin in. Om eens Spaans domein te verhuizen zijn er weer allerlei aanvullende documenten nodig. Daar heb ik ook even de tijd niet voor gevonden. Je kunt je dan voorstellen dat je zoiets niet elk jaar wilt doen, aangezien dat heel veel tijd en moeite kost. Mocht je dan onverhoopt dan toch overwegen om te verhuizen, dan moet dat wel een heel groot voordeel opleveren. In dit geval kostenbesparing, want ik kan mij op het gebied van domeinnamen geen ander voordeel bedenken om te verhuizen.

Risico downtijd

Maar genoeg over domeinnamen, we hebben het hier over web hosting. Ook op het gebied van web hosting geldt dat een verhuizing het risico van downtijd met zich meebrengt. Ik ben in ieder geval niet technisch genoeg om te garanderen dat er 0% downtijd is. Qua omzetten van de DNS-servers zal er niet veel fout kunnen gaan (hoop ik tenminste), maar om het SSL-certificaat op tijd te installeren, zal er mogelijk wel wat downtijd op kunnen treden. En om alles weer in stellen qua e-mail boxen en forwarders, is het wel weer een aardige operatie. Zeker als het gaat om een groot aantal servers en websites. En tijd is nou niet iets wat je in overvloed hebt als online ondernemer.

Maar Versio heb ik wel een jaar of twee, drie geleden ontdekt. En ik moet zeggen dat ik positief verrast werd door hun service, snelheid, prijzen en klantenservice. Dat staat op een niveau die ik in Nederland tot nu toe nog niet gezien heb.

Nederlandse web hosting bij Versio

Zoals ik al elders heb geschreven bij de web hosting van GoDaddy, kies ik er altijd voor om een website te hosten in het land waar de doelgroep zich bevindt. Niet alleen qua snelheid, maar ook voor de ranking in Google (daar heeft de locatie van de server ook invloed op, hoe klein deze invloed ook mag zijn).

Een aanzienlijk deel van mijn websites en webshops die ik exploiteer zijn voor de Nederlandse markt, dus logischerwijs heb ik meerdere hosting oplossingen afgenomen. Ik heb elders een private server staan en weer ergens anders een dedicated VPS voor Magento hosting. Daarnaast heb ik bij Versio meerdere shared web hosting oplossingen afgenomen vanuit verschillende bedrijven.

Waarom web hosting bij Versio?

Een compagnon van mij had Versio aan mij aanbevolen. Hij had zelf al zijn domeinnamen bij Versio gehost en ik werd getriggerd door de prijs per (.nl-)domein per jaar. Dat was een stuk minder dan dat ik elders betaalde, en ik dacht dat ik al erg laag zat qua prijs. Ik keek ook eens naar de prijzen van web hosting en het viel mij op dat de prijzen een stuk lager lagen dan in de VS, waar websites over het algemeen zeer goedkoop gehost kunnen worden. Ik heb toentertijd direct een website gehost bij Versio om na te gaan hoe de performance is. Een instap web hosting pakket bij Versio (Brons NL) kost slechts € 2,50 per maand. Expert (shared server) hosting loopt op tot € 40 per maand. VPS hosting is ook mogelijk vanaf € 7 per maand (prijzen april 2020).

De website die bij Versio draaide, deed het qua prestaties uitstekend. De downtijd is nihil, de snelheid is uitstekend en ook het gebruikersgemak van het klantenpaneel is uitstekend te noemen. Je kunt heel eenvoudig je zaken regelen bij Versio.

Shared hosting

Bij shared website hosting van Versio heb je ook direct kosteloos toegang tot je hostingpakket met DirectAdmin. Je kunt zo zelf alle hosting gerelateerde zaken regelen, zoals het instellen van e-mail boxen, e-mail forwarders instellen, nieuwe domeinnamen toevoegen, FTP-accounts instellen en SSL-certificaten installeren. SSL-certificaten kun je overigens ook door Versio zelf laten installeren voor een schappelijke prijs (€ 20 als ik mij niet vergis). Daar heb ik in het begin ook gebruik van gemaakt, maar na het installeren van circa 50 SSL-certificaten heb ik nu zelf wel die handigheid. En belangrijker, een stappenplannetje aangezien mijn geheugen het soms ook laat afweten, als je na een jaar weer je SSL-certificaat moet installeren (Eh, hoe ging dat ook al weer?).

Al met al is Versio gebruikersvriendelijk en alles spreekt voor zich, ook voor iemand die zoals ik niet technisch ben.

Versio support

Over de klantenservice ben ik ook zeer te spreken. In je account is er een chatmogelijkheid en de medewerkers, meestal zijn het dezelfde personen die je te woord staan, reageren meestal binnen een uur op je vragen. Dikwijls krijg je in één keer het oplossende antwoord op je vraag. Soms gaat er wat tijd overheen, maar over het algemeen zijn je issues binnen een dag door Versio opgelost. Ik kan er naast zitten, maar volgens mij werken zij ook in het weekend, in ieder geval wel aan urgente issues, dus je hoeft je vragen niet op te sparen tot maandagochtend. Ook wel prettig in de 24-uurseconomie.

Het voordeel van een Nederlandse web hosting partij is natuurlijk ook dat je gewoon in het Nederlands te woord wordt gestaan. Niet een harde vereiste hoor, maar het is altijd wel gemakkelijker communiceren, zeker als het om technische zaken gaat.

Versio domeinnamen

Zoals hierboven gemeld, biedt Versio een uitstekende service op het gebied van domeinnamen en tegen een heel competitieve prijs. Ik heb echter nagenoeg al mijn domeinnamen gecentraliseerd bij een andere registrar in Nederland. Via een ander bedrijf waarin ik een 50% aandeel heb, heb ik wel enkele tientallen domeinnamen geregistreerd via Versio. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik daar heel tevreden over ben. Het is heel eenvoudig om de domeinnamen bij Versio te managen, al kan ik geen andere registrar noemen in Nederland waar het managen moeilijk is, het is namelijk geen raketwetenschap.

Eerlijk gezegd gebruik ik altijd de domeinnamen zoektool van Versio om na te gaan of een .nl-domeinnaam nog beschikbaar is. Zeker als ik voor klanten moet onderzoeken welke domeinnamen zij zouden kunnen gebruiken, dan gebruik ik altijd de tool van Versio om dit na te gaan. Ik vind de domeinnamentool van Versio heel prettig en gebruikersvriendelijk en maak er daarom dankbaar gebruik van.

Voordelen Versio web hosting

Het gemak en gebruikersvriendelijkheid van Versio is uitzonderlijk. Het klantenpaneel is zeer overzichtelijk en ook de DirectAdmin is een heel prettig programma om te gebruiken om je website hosting te managen. Het is op deze manier heel eenvoudig om e-mail boxen aan te maken, forwarders in te stellen, domeinnamen toe te voegen, subdomeinen aan te maken en SSL-certificaten aan te maken.

De kosten van Versio zijn heel voordelig. Je hebt voor een paar euro’s al een (shared) web hosting pakket en voor een paar euro’s meer beschik je over een VPS-server. Dat is heel competitief. Je zult ongetwijfeld goedkopere opties vinden in de (Nederlandse) markt. Maar dan is het ook heel belangrijk om te kijken naar de performance. Het gaat immers om de prijs-kwaliteitverhouding en die is bij Versio helemaal in orde. Ik gebruik de Verenigde Staten vaak als referentiepunt en als de hosting hier in Nederland goedkoper is dan in de VS en de performance is gelijk of beter, dan ben ik zeer tevreden.

Dowwntime nihil

De performance is uitstekend. De downtime is nihil, één van de sites heeft in de afgelopen 12 maanden een uptime van 99,96% gekend wat in mijn optiek uitzonderlijk hoog is. En het ging dan nog om een shared hosting provider. De snelheid van de servers is heel goed. Als ik kijk naar de snelheid van de website ten opzichte van de snelheid die daarvoor op een andere website hosting server werd gehaald, dan ging de snelheid met 12% omhoog. Dat vind ik wel een aanzienlijke verbetering. Ik weet niet of die andere partij nou zo slecht was, of dat Versio zo goed is, het belangrijkste is dat ik zeer tevreden ben met de performance en daarmee de prijs-kwaliteitverhouding.

Tenslotte ben ik zeer tevreden over de klantenservice van Versio. Ik voel mij een vaste klant van Versio en zeker geen nummertje zoals bij GoDaddy het geval is. Je hebt veelal met dezelfde customer support medewerkers van Versio te maken en je krijgt zeer snel een oplossende reactie. Kleine details helpen ook dat er een keer, als waardering voor mij als vaste klant, SSL-certificaten kosteloos zijn geïnstalleerd voor mij. Dat soort dingen tellen wel mee als het gaat om de beoordeling van een webhosting partij zoals Versio.

Nadelen Versio web hosting

Eigenlijk kan ik niets negatiefs bedenken over Versio. Het enige incidentje dat ik met Versio heb gehad ging over de verlenging van een contract met 12 maanden. Het ging over een relatief dure VPS-server die ik een keer in pure paniek heb aangeschaft, aangezien een andere server bij een andere webhosting partij het op vrijdagavond begaf (dat gebeurt natuurlijk altijd op vrijdagavond…) en ik dus bang was om het hele weekend offline te zijn (gelukkig werd de storing sneller opgelost dan ik had verwacht). Ik heb die server een jaar lang betaald en geheel niet gebruikt wat natuurlijk zonde was van het geld.

Na ruim een jaar kwam ik er opeens achter dat het contract geruisloos met een jaar was verlengd. Dat vond ik wel extra zonde van mijn geld. Ik vind het van veel software en web hosting bedrijven sympathiek dat je van te voren een reminder krijgt voordat het contract wordt verlengd. Dat geeft je in ieder geval op een transparante manier de mogelijkheid om na te gaan of je hetgeen nog nodig hebt. Daarnaast heb je in de Verenigde Staten direct ook recht op een refund naar rato. Het vooruitbetaalde bedrag voor de maanden die je voor je hebt liggen, krijg je gewoon netjes teruggestort op je creditcard. Dat vind ik wel zo sympathiek en ook rechtvaardig.

Wurgcontracten

Ik houd niet zo van wurgcontracten en gelukkig is dit vanuit de EU al voor de consumentenmarkt verboden in de Europese Unie. Ik zou ervoor pleiten dat dit ook voor bedrijven afgeschaft wordt. Het is in mijn optiek niet meer van deze tijd dat contracten geruisloos voor weer een jaar worden verlengd. Dat zou elke keer actief verlengd moeten worden. Een goed bedrijf als Versio hoeft daar ook niet bang voor te zijn, 99% van de contracten zal dan ook wel verlengd worden. Maar goed, Versio is niet de enige Nederlandse partij die het op deze manier doet. In eerste instantie volhardde Versio dat ik het hele bedrag voor het gehele jaar zou moeten betalen. Maar uiteindelijk zijn we het erover eens geworden dat ik slechts 50% betaal. Nou, dan moet je Versio ook weer een compliment geven dat ze ook wel weer zo flexibel zijn.

Voordelen Versio

  • Gebruikersgemak
  • Prijs-kwaliteitverhouding
  • Performance
  • Klantenservice

Nadelen Versio

  • Jaarcontracten niet meer van deze tijd

Eindbeoordeling Versio webhosting

Overall ben ik uitermate tevreden over de dienstverlening van Versio. De gebruikersvriendelijk van het klantenpaneel is uitzonderlijk, de prijzen zijn erg competitief, de installatie van extra’s zoals SSL-certificaten is heel eenvoudig en de klantenservice is heel goed en persoonlijk. Op een klein incidentje na over de verlenging van een contract (wat ze ook weer prima hebben opgelost), heb ik geheel niets negatiefs over Versio te melden. Ik zou ze dan ook een 9 geven voor hun dienstverlening.

Eindoordeel review Versio hosting

Ga naar de website van Versio Maak GRATIS een account aan bij Versio

Al sinds 2001 ben ik professional op het gebied van online marketing en e-business. Ik heb voor enkele grote organisaties gewerkt, waarna ik als freelancer ondersteuning heb geboden aan organisaties zoals PostNL, MS Mode en de gemeente Den Haag. Sinds 2014 ben ik echt online ondernemer en exploiteer ik enkele succesvolle online concepten in verschillende niches. Neem gerust contact met me op via john@roimedia.nl.

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *